Originalment el Truc o Tracte (en anglès "Trick-or-treat") Era una llegenda popular d'origen cèltic segons la qual no només els esperits dels difunts eren lliures de vagar per la Terra la nit de Halloween, sinó tota classe d'ens procedents de tots els regnes espirituals.
Entre ells hi havia un terriblement malèvol que deambulava per pobles i llogarets, anant de casa en casa demanant precisament "truc o tracte".
La llegenda assegura que el millor era fer tracte, sense importar el cost que aquest tingués, ja que de no pactar amb aquest esperit (que rebria el nom de Jack O'Lantern, amb el qual es coneixen les tradicionals carabasses de Halloween) ell faria servir els seus poders per fer "truc", que consistiria en maleir la casa i als seus habitants, donant-los tota mena d'infortunis i malediccions com emmalaltir a la família, matar el guanyat amb pestes o fins cremar la mateixa habitatge. Com protecció sorgir la idea de crear a les carbasses formes horribles, per així evitar trobar-se amb aquest espectre (i amb el temps, a causa de l'associació mental entre l'esperit i les carbasses, el nom d'aquest seria donat a elles, que és com són conegudes avui dia en arribar aquesta festa).
Realment, encara que s'ha generalitzat la traducció "truc" en català per l'anglès "trick" i "tracte" literalment per "treat", en el cas del "Trick-or-treating" no es tracta d'un truc pròpiament dit sinó més aviat d'un ensurt o una broma per la qual cosa una traducció més exacta seria per exemple "dolça o ensurt".
En l'actualitat, els nens es disfressen per a l'ocasió i passegen per les carrers demanant dolços de porta en porta. Després de trucar a la porta els nens pronuncien la frase "truc o tracte", "dolç o truc" o "dolç o entremaliadura" (provinent de l'expressió anglesa trick or treat). Si els adults els donen caramels, diners o qualsevol altre tipus de recompensa, s'interpreta que han acceptat el tracte. Si per contra es neguen, els nois els gastaran una petita broma, sent la més comuna llançar ous o escuma d'afaitar contra la porta.
El recorregut infantil a la recerca de llaminadures probablement enllaç amb la tradició neerlandesa de la Festa de Sant Martí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada